Sayfalar

7 Haziran 2019 Cuma

Esansiyel tremor - KAFA BAŞ TİTREMESİ

Esansiyel tremor istemsiz ve ritmik çalkalamaya neden olan sinir sistemi (nörolojik) bir hastalıktır. Vücudunuzun neredeyse her bölümünü etkileyebilir, yalnız titreme en çok elinizde olur - bilhassa camdan içmek ya da ayakkabı bağı bağlamak gibi kolay işler yaptığınızda.

Esansiyel tremor genelde tehlikeli bir durum değildir, yalnız genelde zaman içinde kötüleşir ve bazı insanlarda şiddetli olabilir. Diğer koşullar temel tremorlara neden olmaz, yalnız temel tremor bazı durumlarda Parkinson hastalığına karışır.

Esansiyel tremor her yaşta ortaya çıkabilir, yalnız en fazla 40 yaş ve üstü insanlarda görülür.

belirtiler
Esansiyel tremor belirti ve bulguları:

Vücudun bir tarafında, genelde daha belirgin biçimde yavaş yavaş başlayın
Hareket ile Worsen
Genellikle ellerde ortaya çıkar, bir el ya da her iki elinizi de etkiler
Başın "evet-evet" ya da "hayır-hayır" hareketini içerebilir
Duygusal gerilim, yorgunluk, kafein ya da aşırı sıcaklıklar ile ağırlaştırılabilir
Esansiyel tremor vs. Parkinson hastalığı
Birçok kişi titremeleri Parkinson hastalığı ile ilişkilendirir, yalnız iki koşul anahtar yollarla farklılık gösterir:

Titremelerin zaman içindeması. Ellerin temel titremesi genelde ellerinizi kullanırken ortaya çıkar. Parkinson hastalığındaki titreme, elleriniz yanınızda olduğunda ya da kucağınızda dinlenirken en belirgindir.
İlgili koşullar Esansiyel tremor diğer sağlık problemlerina neden olmamakla beraber, Parkinson hastalığı durgun duruş, yavaş hareket ve karıştırma yürüyüşü ile ilişkilidir. Bununla beraber, esansiyel titreme olan insanlar bazı durumlarda kararsız yürüyüş (ataksi) gibi diğer nörolojik belirti ve semptomlar geliştirir.
Etkilenen bedenin bölümleri. Esansiyel tremor, çoğunlukla ellerinizi, başınızı ve sesini içerir. Parkinson hastalığı titremeleri genelde ellerinizde başlar ve bacaklarınızı, çenenizi ve bedeninuzun diğer kısımlarını etkileyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder