Sayfalar

7 Haziran 2019 Cuma

Dünya Hakkında İlginç Bilgiler

Dünya

Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegendir. Güneş Sistemi'ndeki en yoğun ve beşinci büyük gezegendir. Şu an için üzerinde yaşam olduğu bilinen tek gezegendir. Katı veya 'kaya' ağırlıklı yapısı sebebiyle üyesi bulunduğu yer aynısı gezegenler grubuna adını vermiştir

Dünya Hakkında İlginç Bilgiler
Biz güneşten üçüncü kayayız
Evimiz, Dünya, güneşten ve dünyadan üçüncü gezegendir. Dünya, karasal gezegenlerden biridir: Merkür, Venüs ve Mars gibi, yüzeyde kayalıktır.

Dünyanın neden bir küre olmadığını öğrenmek için okumaya devam edin.

Dünya ezilmiş bir küredir
Dünya kusursuz bir küre değil. Dünya dönerken, yerçekimi gezegenimizin merkezine doğru işaret eder (Dünya'nın kusursuz bir küre olduğunu açıklarsak varsayılır) ve merkezkaç kuvveti dışarıya doğru iter. Ancak bu yerçekimi karşıt kuvveti, Dünya eksenine dik etki ettiğinden ve Dünya'nın ekseni eğildiği için, ekvatordaki merkezkaç kuvveti yerçekimine tam anlamıyla karşı gelmez. Bu dengesizlik, yerçekiminin fazladan su ve toprak kütlesini bir şişkinliğe ya da gezegenimizin etrafındaki "yedek lastik" e itdiği ekvatorda toplanır.

Dünya hareket durumunda
Hala durmuş gibi hissedebilirsiniz, ancak aslında hareket ediyorsunuz - hızlı. Dünyanın neresinde olduğunuza bağlı olarak, saatte 1.000 milin üzerinde uzayda dönüyor olabilirsiniz. Ekvatordaki insanlar en hızlı hareket ederken, Kuzey veya Güney kutbunda duran birileri kusursuz bir biçimde dururdu. (Parmağınızın üzerinde dönen bir basketbol düşünün. Topun ekvatorundaki herhangi bir nokta, parmağınızın yakınındaki bir nokta olarak tek bir dönüşe daha ileri gitmelidir. Böylece, ekvatordaki nokta daha süratli hareket eder.)

Bir sonraki slaytta öğreneceğiniz gibi, olağanüstü bir hızla güneşin etrafında yarışıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder